Gratis 9 Tips van Klinkerconcurrent.nl
Om u te wijzen op zaken waar u zelf misschien nog niet aan hebt gedacht kunt u hier gratis 9 tips downloaden. Het zijn tips waar u zeker uw voordeel mee kunt doen. Vul uw naam en e-mail adres in en wij sturen u direct de link naar de tips.
[ninja_forms_display_form id=11]Tip 1: Gepalleteerd
Het is beter om oude bestrating gepalleteerd in te kopen zodat u niet met een losse hoop stenen wordt geconfronteerd met grond, puin en beschadigde stenen. Op pallets kan het materiaal ook beter verwerkt worden, de pallets kunnen verreden worden en dicht bij het werk geplaatst worden en u kunt de stenen er makkelijker vanaf pakken dan dat u uit een losse hoop moet gaan graaien en puin, halve stenen en zand opzij moet gooien.
Tip 2: Daglicht
Indien mogelijk ga altijd kijken op locatie hoe de stenen er in het echt uit zien bij helder daglicht, het is toch een duurzame investering om uw tuin te bestraten met gebakken klinkers dus neem niet de gok om de klinkers te bestellen via een foto, dat is toch altijd net even wat anders als in het echt. Vraag anders of er een monster afgeleverd kan worden, het is een kleine moeite en kan teleurstelling voorkomen.
Tip 3: Juiste kant
Als u echt een passie heeft voor oude gebakken stenen met een uniek karakter, zorg er dan voor dat u de de steen met de gebruikte kant naar boven legt dat wil zeggen met de gladde geglazuurde kant, u herkent deze kant aan afgeronde omtrek van de steen. De onderkant is vaak wat ruwer en bezand (korrelig), als u deze kant naar boven legt kan uw straatwerk groen uitvallen, met de afgereden gladde kant maakt groene aanslag geen kans doordat de steen helemaal dicht gereden is door het verkeer wat er in al die jaren overheen gereden is.
Tip 4: Onder de hamer
Om echt een mooi diepgaande uitstraling aan uw straatwerk of tuin te geven zou het een eer zijn om de echte oude materialen onder de hamer (de klinkers er echt intikken met een originele straathamer) aan te brengen, zodat er met ruimte bestraat wordt en zodanig het maatverschil in de oude gebakken klinkers kan worden opgevangen. Tegenwoordig wordt er een zandbed afgereden met een plank en vervolgens worden de stenen strak tegen elkaar aan gelegd, maar doordat goed oud materiaal met de hand gebakken is en de stenen niet allemaal hetzelfde zijn kan het zijn dat je zo het originele karakter van de echte oude straat verliest omdat je geen verband kan houden, er is geen ruimte meer om het maatverschil op te vangen omdat ze zo strak tegen elkaar liggen.
Tip 5: Ervaren legger
Neem een ervaren legger in de armen indien u niet zelf gaat leggen, het is verstandig om te vragen of de legger ervaring heeft met het aanbrengen van goed oud materiaal, misschien zijn er foto’s van eerder gemaakte werken.
Tip 6: Onkruid
Gebruik onder het straatwerk anti-worteldoek dit voorkomt onkruidgroei van onderuit en breng het oude bestratingsmateriaal aan op een dun laagje brekerzand dit voorkomt onkruidgroei van bovenaf. Dit gebeurt door zaadjes die zich tussen de voegen van de klinkers nestelen.
Tip 7: Eigen stenen
Koop goed oud materiaal bij iemand die de stenen ook echt op voorraad heeft niet bij een tussenpersoon, het kan gebeuren dat u iets geleverd krijgt wat u niet verwacht. Iemand die de stenen ook echt zelf heeft liggen kan ook snel schakelen, kan zelf onderhandelen over de prijs of levertijd en als er moet worden nageleverd is dit ook veel makkelijker.
Tip 8: Hard gebakken
Goed oud materiaal is hard gebakken, de dichtheid van de klei is erg hoog, als je op de klinker tikt geeft het een hoog geluid terwijl een zacht gebakken klinker een hol geluid geeft. Een zacht gebakken klinker is poreus en wordt daardoor makkelijker groen, de kleidichtheid is veel lager en vaak heeft de steen een licht oranje kleur, deze stenen zijn ook veel groter.
Tip 9: Wissel van pallet
Als u de stenen op meerdere pallets geleverd krijgt, straat dan niet pallet voor pallet weg maar pak van elke pallet een paar lagen zo voorkomt u dat er veel kleurverschil of maatverschil ontstaat in uw straatwerk